Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

SAGLASNI DA JE VETING NEOPHODAN

"Imovina sudija i tužilaca mora biti ispitana, lomiti 'trule daske' u pravosuđu"

29.05.2023 05:09h

Foto: Pixabay

Neophodno je uvesti sistem vetinga, kao i sprovesti ozbiljnu kontrolu, kako bi se dobio podatak sa kakvim sudijskim potencijalom se raspolaže u Crnoj Gori, ocijenili su sagovornici Portala RTCG. Kako su istakli, manje je važno kakav je sud, već kakve su sudije koje sude, posebno u predmetima organizovanog kriminala i visoke korupcije. Tako će, smatraju, biti stvoren osnov da se polome famozne "trule daske" u našem pravosuđu.

Vlada je najavila proces vetinga, odnosno utvrđivanje sposobnosti sudija i tužilaca da nastave da obavljaju funkcije, kroz rigoroznu kontrolu njihove i imovine članova njihovih porodica, provjeru potencijalne povezanosti s kriminalom i ocjenu profesionalnih kompetencija.

Afere u pravosuđu aktuelne su godinama, a čak je i bivša dugogodišnja predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica na optuženičkoj klupi zbog optužbi za teška krivična djela. 

Advokat Veselin Radulović kaže kako je obračun sa organizovanim kriminalom i korupcijom na visokom nivou moguć i bez formiranja specijalnog suda, ali za to je potreban profesionalan i stručan sudijski kadar.

"Formiranje specijalnog suda samo po sebi ne bi dovelo do ozbiljnijih rezultata u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. Crnoj Gori su potrebni profesionalno i nezavisno pravosuđe, odnosno profesionalne i nezavisne sudije, kojih ima u crnogorskom pravosuđu. Potrebno je izvršiti kvalitetnu selekciju sudija i omogućiti da oni koji su stručan i pošten kadar sude u tim postupcima. Moguće je uspješno suprotstaviti se najtežim oblicima kriminala na način koji ne podrazumijeva formiranje specijalnog suda jer nije važno kakav je sud, već kakve su sudije koje sude", konstatovao je Radulović. 

Kako je rekao, ideja o formiranju specijalnog suda kao preduslova za efikasniju borbu protiv korupcije i kriminala može se tumačiti i kao politički marketing.

"To bi vjerovatno oduzelo previše vremena, energije pa i sredstava i moglo bi se na kraju završiti samo kao politička priča i predstava da postoji volja da se uđe u ozbiljnu borbu sa organizovanim kriminalom", smatra Radulović. 

Po nekim najavama, veting bi mogao da u crnogorskom pravnom sistemu zaživi do kraja godine, 

Konsultant za međunarodnu javnu politiku Marko Begović kazao je da postoji dosta koraka koji prethode institucionalnoj reorganizaciji pravosudnog sistema.

"Naime, potrebna je ozbiljna, rekao bih državnička odluka da se odbace sve devijacije prethodno nakaradno uspostavljenog sistema. Valja podsjetiti da je sadašnja vlast, u maniru oponašanja nastavila sa lošim praksama vlasti za koje je utvrđeno da su korumptivni. Ovdje konkretno mislim na partijskog zapošljavanje, klijentelizam i zakonski upitno upravljanje javnim finansijama. Zato i ne smije čuditi loša ocjena iz izvještaja Fridom hausa, to jest, kontinuitet hibridnog režima i zarobljenih institucija. Crnogorsko društvo ne može ići naprijed ako se ne napravi oštar zaokret", vjeruje Begović.

Prema njegovom sudu, građani imaju doista sužen prostor, jer je politička ponuda veoma oskudna. Upravo je, kaže, zbog toga neophodno podržati nove pokrete/ideje, kako bi se demonopolisao politički sistem.

"Tek nakon toga, može se otpočeti sa korijenitim reformama, koje bi uključivale i potpuno drugačiji pravni okvir kao osnovu za neophodnu institucionalnu reorganizaciju. Činjenica je takođe da niti jedan organ, pa ni tužilački nije lišen političkog upliva. O sudovima ne valja trošiti riječi, jer su nekadašnji rukovodioci pod ozbiljnim optužbama. Prema tome, neophodno je uvesti sistem vetinga, kao i sprovesti ozbiljnu kontrolu, kako bi se dobio podatak sa kakvim sudijskim potencijalom se raspolaže u Crnoj Gori. Tek nakon toga je moguće razmišljati o sveobuhvatnoj institucionalnoj organizaciji, jer bez adekvatnih kadrova ne može biti ni reforme", konstatovao je Begović za RTCG.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT