Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

DVADESET PET GODINA OD ZLOČINA U KALUĐERSKOM LAZU

CGO: Obezbijediti pravdu za žrtve i njihove porodice

18.04.2024 06:18h

Foto: CGO

Obaveza institucija Crne Gore je da, u okvirima svojih nadležnosti, obezbijede pravdu za žrtve i njihove porodice, a obaveza građana i građanki je njegovanje kulture sjećanja na nevino stradale, poručili su iz Centra za građansko obrazovanje (CGO) povodom 25 godina od ratnog zločina u Kaluđerskom lazu.

U CGO-u podsjećaju da su pripadnici Vojske Jugoslavije 18. aprila 1999. ubili  šest, a ranili šet osoba, među njima i žene, djecu i stara lica, a procjenjuje se da su do 21. maja 1999. ubili još 11 osoba

Svi ubijeni bili su albanske nacionalnosti, a u Crnu Goru su došli bježeći od rata, nasilja i progona, što ukazuje da je izvršenje ovog zločina motivisano isključivo etničkim razlozima.

"Vrhovno državno tužilaštvo je 2008. ovaj zločin kvalifikovalo kao ratni i podiglo optužnicu protiv osam pripadnika Vojske Jugoslavije, ali su nakon sedam godina postupka svi optuženi oslobođeni, čime ovo ostaje jedan od nizu slučajeva ratnih zločina iz 90ih koji nisu dobili adekvatan pravosudni epilog", saopštili su iz CGO.

 

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT