Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

DIREKCIJA ZA INSPEKCIJSKI NADZOR MINISTARSTVA UNUTRAŠNJIH POSLOVA DONIJELA RJEŠENJE

Blečiću zabranjen rad; Klikovac: I šta ćemo sad, Spajiću?

16.04.2024 18:13h

Foto: Screenshot X

Direkcija za inspekcijski nadzor Direktorata za zaštitu i spašavanje (MUP) donijela je rješenje kojim se zabranjuje rad v.d. komandiru Službe zaštite i spašavanja Glavnog grada Zdravku Blečiću.

Tim povodom šef Odborničkog kluba Demokratske partije socijalista (DPS) Andrija Klikovac kazao je da su institucije potvrdile da je gradonačelnica Podgorice Olivera Injac prekršila zakon i pričinila štetu Glavnom gradu.

"I što ćemo sad, Milojko Spajiću? Institucije su potvrdile da je gradonačelnica Injac prekršila zakon i pričinila štetu Glavnom gradu. Ako ste zabrinuti za IBAR prvo ukažite funkcionerima PES da poštuju zakone Crne Gore. Je li ovo “zdravija” Podgorica", upitao je Klikovac na mreži X.

Blečić je za v. d. komandira Službe zaštite i spašavanja Glavnog grada određen rješenjem gradonačelnice od 26. oktobra 2023.

U obrazloženju ovakve odluke navedeno je da posjeduje VII1 nivo kvalifikacije obrazovanja, stepen magistar državno-pravnih studija – Fakultet za državne i evropske studije, citiran je član 124 Zakona o lokalnoj samoupravi, na osnovu kojega je gradonačelnica konstatovala da Blečić ispunjava uslove za obavljanje pomenute dužnosti.

Prema odredbama člana 46 Zakona o zaštiti i spašavanju, odnosno opštim i posebnim uslovima koje mora da zadovoljava kandidat za komandira SZS za zasnivanje radnog odnosa, kandidat mora imati VII1 nivo okvira kvalifikacija, položen stručni ispit za rad u državnim organima, položen drugi stručni ispit za rad u državnim organima u oblasti zaštite i spašavanja, potom najmanje pet godina radnog iskustva na poslovima zaštite i spašavanja i da ispunjava uslov u pogledu psihofizičke sposobnosti.

Blečić je u priloženoj dokumentaciji uoči izbora na mjesto v.d. komandira SZS naveo da ima radno iskustvo u trajanju od pet godina - na administrativno-pravnim poslovima sa statusom volontera za potrebe pravoslavne Mitropolije crnogorsko-primorske - Crkvene opštine Podgorica.

Prema tom uvjerenju, on je pet godina (od 18. maja 2016. do 18. maja 2021) volontirao u Hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici, što evidentno nijesu poslovi zaštite i spašavanja.

To je, između ostalog, bio povod da Klub odbornika Demokratske partije socijalista u Skupštini glavnog grada 31. oktobra prošle godine podnese incijativu za hitni inspekcijski nadzor odluke gradonačelnice o imenovanju Blečića za v.d. komandira Službe zaštite i spašavanja Glavnog grada, koji je i sproveden krajem decembra.

Uprkos činjenici da je Komisija za žalbe Vlade Crne Gore, kao drugostepeni organ, poništila rješenje gradonačelnice Olivere Injac kojim je krajem oktobra prošle godine razriješen bivši komandir Službe zaštite i spašavanja Glavnog grada Goran Janković, gradonačelnica nije sprovela tu odluku, iako je o nalazima vanrednog inspekcijskog nadzora službeno obaviještena 25. decembra prošle godine.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT