Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

ALI NIJE DIO PROGRAMA BIOLOŠKOG ORUŽJA

FBI: Koronavirus je najvjerovatnije procurio iz laboratorije u Kini

27.02.2023 18:03h

Foto: Pixabay

Virus koji je izazvao pandemiju kovida-19 najvjerovatnije je procurio iz laboratorije, ali ne u okviru programa razvoja oružja, piše u ažuriranoj i povjerljivoj studiji američkog Ministarstva energetike iz 2021. dostavljenoj Bijeloj kući i visokim američkim zakonodavcima, objavio je „Vol strit džurnal”.

Nova saznanja ministarstva, koja odstupaju od prethodnih studija o tome kako se virus pojavio, unijeta su tokom ažuriranja u dokument iz kancelarije direktora Nacionalne obavještajne službe Avril Hejns.

Prethodno je američki Federalni istražni biro sa „umjerenom pouzdanošću” objavio da se virus proširio nakon što je iscurio iz kineske laboratorije.

Iako prvobitni izvještaj za 2021. nije donio zaključak, on je ponudio konsenzus oko stava da kovid 19 nije dio kineskog programa biološkog oružja.

Zaključak Ministarstva energetike, koje nadgleda mrežu od 17 američkih laboratorija, uključujući oblasti napredne biologije, smatra se značajnim uprkos činjenici da je, kako se navodi u izvještaju, iznijet sa „niskom pouzdanošću”, prenosi „Gardijan”.

Suprotstavljene hipoteze o porijeklu kovida usredsređene su ili na neidentifikovanu životinju koja prenosi virus na ljude ili na slučajno curenje virusa iz kineske istraživačke laboratorije u Vuhanu. Ažurirani nalazi ministarstva energetike su u suprotnosti sa izvještajima četiri američke obavještajne agencije koje su zaključile da je epidemija počela kao rezultat prirodnog prenosa sa zaražene životinje. Dvije agencije ostale su neodlučne.

Američki zvaničnici su odbili da prošire nove obavještajne podatke ili analize koje su navele Ministarstvo energetike da promijeni stav.

Primijećeno je i da su to ministarstvo i FBI došli do istog zaključka iz različitih razloga.

Kovid-19, samo jedan u nizu zaraznih koronavirusa koji su se širili i među ljudima, od početka 2020. je, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, prouzrokovao blizu sedam miliona smrtnih slučajeva širom svijeta i poremetilo trgovinu i putovanja.

Kina je negirala da je kovid-19 mogao da procuri iz njenih laboratorija, među kojima su Institut za virusologiju Vuhan, Kineski centar za kontrolu i prevenciju bolesti i Institut za biološke proizvode Vuhana.

Prema prvobitnom izvještaju obavještajnih službi SAD za 2021, kovid-19 je prvi put cirkulisao u Vuhanu u Kini najkasnije u novembru 2019, kada su tri istraživača sa Instituta za virusologiju u tom gradu, navodno uključena u istraživanje koronavirusa, bila toliko bolesna da su potražili bolničku njegu, prenosi Tanjug.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT