Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

U VELIKOJ SALI KIC-A

U Podgorici svečano otvoren deseti Festival lutkarstva: Zlatokosa očarala mališane

31.08.2023 19:45h

31.08.2023 19:45h

Foto: Đorđe Cmiljanić

U velikoj sali KIC-a „Budo Tomović“ otvoreno je jubilarno deseto izdanje Međunarodnog festivala lutkarstva Podgorica, Crna Gora 2023, a svečani program otvaranja vodili su mladi glumci Itana Dragojević i Milo Perović. 

Kako se navodi u saopštenju direktora Festivala, u znak zahvalnosti za neizmjeran doprinos, Festival je fotografa Đorđa Cmiljanića proglasio za ambasadora festivala.

Cmiljanić je uz Festival od prvog izdanja kao zvanični fotograf. Ispratio je sve festivalske sadržaje i do sada načinio preko 30.000 fotografija. Dragojević je izrazio je ogromnu zahvalnost i Cmiljaniću uručio specijalnu povelju.

Festival je zvanično otvorila Milena Mijović Durutović, generalna direktorica Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo u Ministarstvu kulture i medija koja je prisutnima i organizatorima poručila da zbog svog međunarodnog karaktera, kao i tradicije da se predstave igraju na sopstvenom jeziku, Festival odlikuje multikulturalnost i raznolikost.

"U Ministarstvu kulture i medija prepoznajemo vašu misiju i potencijal promocije umjetnosti  lutkarskih formi crnogorskog prostora u regionalnom i međunarodnom kontekstu, i napore da Festival postane značajna i referentna adresa litkarstva, pa je i podrška  naše administracije ovoj manifestaciji udvostručena. Snažeći ovu specifičnu umjetničku sferu, ujedno doprinosimo pravilnom i značajnom razvoju kulturnih navika naših najmlađih. Njegovanje kreativnih potencijala kod djece i mladih je bezuslovno kamen temeljac jedne kulture“, kazala je Mijović Durutović.

Djeci je poručila da znaju, čim su večaras bili tu, da im lutke razvijaju najljepšu srž mašte i kreativnost, a nas podsjećaju na djetinjstvo, kada su igračke bile žive u našim rukama i kada smo putovanja kroz fantastične svjetove započinjali iz sopstvenih soba.

"Mi ostajemo posvećeni zadataku da svojim zalaganjem i podrškom doprinesemo da ovaj Festival iz godine u godinu raste, da se osnaži savremena lutkarska scena, i da sličnim projektima djeci i mladima približimo različite kulture i umjetničke svijetove koji mogu biti put do zdravijeg i ispunjenijeg djetinjstva“, zaključila je Mijović Durutović.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT