
24. AVGUST 2025.
Vrijeme
Podgorica
°C
+
Kalendar zdravlja
KONZUMIRAJTE UMJERENO
Voće koje povećava rizik od naglog porasta šećera u krvi
Autor: dnevno.me
Izvor: N1
29.08.2022 06:19h

Foto: Pixabay
Budući da voće sadrži obilje vitamina i pomaže u zaštiti od hroničnih bolesti, ono se podrazumijeva kao obavezan dio zdrave i uravnotežene prehrane.
Na uravnoteženu prehranu podstiču se svi. Tako se i dijabetičarima preporučuje da u svoju prehranu uvrste različito voće, ali ljekari ih ipak upozoravaju da pritom budu oprezni s voćem koje ima viši glikemijski indeks.
Glikemijski indeks, naime, upotrebljava se za razlikovanje brzo od sporo metaboliziranih ugljenih hidrata. Kako piše Mirror, on pokazuje koliko brzo hrana koja sadrži ugljene hidrate utiče na nivo šećera u krvi kada se jede sama.
Britansko udruženje koje okuplja dijabetičare iz cijelog svijeta pojašnjava dodatno da se hrana s visokim glikemijskim indeksom razgrađuje vrlo brzo uzrokujući nagli porast nivoa glukoze u krvi.
Nagli skok šećera u krvi, tzv. šiljci, lično može biti opasan za osobe s dijabetesom jer je sposobnost tijela da kontroliše nivo glukoze u krvi smanjena ili uopšte ne postoji.
U voće s visokim glikemijskim indeksom ubrajaju se tako banane, narandže, mango, grožđe, grožđice, datule i kruške.
Hrana s nižim glikemijskim indeksom uključuje šljive, bobičasto voće, kivi i grejp.
Stručnjaci napominju da treba paziti da se ne padne u zamku jer hrana s visokim glikemijskim indeksom nije uvijek loša i nije sva hrana s niskim glikemijskim indeksom zdrava, na primjer lubenica ima visoki glikemijski indeks, a čokoladni kolač ima niži.
Drugi primjeri hrane s visokim glikemijskim indeksom uključuju šećer i slatku hranu, slatka bezalkoholna pića, bijeli hljeb, krompir i bijelu rižu.
Poslednji komentari (0)
Svi komentari