Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

PUNA VITAMINA D i DRUGIH VAŽNIH HRANLJIVIH MATERIJA

Sve prednosti konzumiranja sardina

11.01.2024 08:54h

Foto: Pixabay

Sardine su izuzetno hranljive i mogu se smatrati superhranom zbog visokog sadržaja omega-3 masnih kiselina, proteina, vitamina D i drugih važnih hranljivih materija.

Stručnjak za medicinu protiv starenja Vićinte Mera uvrstio ih je na svoju listu najboljih namirnica za usporavanje procesa starenja. Pored toga, drugi stručnjaci su istakli i druge prednosti koje ova vrsta ribe nudi.

Sardine su dobra hrana za mozak

Jedan od najkorisnijih aspekata sardina je vezan za način na koji poboljšavaju funkciju mozga i naše raspoloženje. Sardine imaju visok sadržaj vitamina B12, koji pomaže u ravnoteži nervnog sistema.

„Sardine obezbjeđuju esencijalne hranljive materije za mozak i utiču na sintezu neurotransmitera koji su neophodni za održavanje dobrog raspoloženja i normalnih intelektualnih funkcija“, objasnila je dr Mar Mira za „Vogue“.

Dobre su za kosu, kožu i nokte

Farmaceut Tereza ​​Kliment tvrdi da ulja u ribi poput sardina mogu spriječiti gubitak kose.

Slično tome, stručnjak za ljepotu i zdravlje Klaudija di Paolo kaže da bira masnu ribu poput sardina kako bi spriječila opadanje kose zahvaljujući visokim nivoima proteina, vitamina B12 i omega-3 kiselina.

Važnost vitamina D

Profesor i doktor biohemije i molekularne biologije Oskar Lorenco navodi da vitamin D učestvuje u više od 200 tjelesnih funkcija koje utiču na niz različitih oblasti, uključujući regulaciju takozvanih hormona sreće.

„Nedostatak vitamina D je takođe povezan sa povećanim rizikom od kardiovaskularnih problema i određenih kožnih oboljenja.

Da li su sardine u konzervi jednako dobre?

Iako nutricionisti skoro uvijek preporučuju svježu hranu umjesto konzervirane ili zamrznute, konzervirane sardine su odlična opcija, u razumnim granicama. Ali treba tražiti one koje ne sadrže višak soli i koje su u maslinovom ulju.

Nutricionista Marija Sančez objašnjava da maslinovo ulje čuva sadržaj nezasićenih masnih kiselina bolje od drugih opcija, prenosi Index.hr.

„Iako su sardine u konzervi zdrave, na ovu vrstu proizvoda treba gledati kao na povremenu alternativu, a ne kao na redovnu zamjenu za svježu ribu.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT