Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

JEDNA OD NAJPOPULARNIJIH NAMIRNICA ZA DORUČAK

Kakva jaja su zdravija, pržena ili kuvana?

09.11.2023 06:51h

Foto: Pixabay

Kakva jaja vi jedete?

Jaja su jedna od najpopularnijih namirnica za doručak širom svijeta. Što se ishrane tiče, jaja su kompletan paket jer sadrže sve hranljive materije.

Kada su u pitanju recepti za jaja, postoje dva jela u kojima ljudi najviše uživaju, kuvana jaja i kajgana. Ali da li znate koji način pripreme nudi potrebnu dozu hranljivih sastojaka?

Kuvano jaje

Kuvana jaja su jednostavna i hranljiva opcija. Veliko kuvano jaje sadrži približno 78 kalorija, pružajući dobar balans proteina, masti i esencijalnih vitamina i minerala.

Kuvanjem se čuva većina hranljivih materija u jajetu, što ga čini pogodnim izborom za brz i zdrav obrok. Jaja su bogata visokokvalitetnim proteinima, sadrže sve esencijalne aminokiseline koje su tijelu potrebne za optimalan rast i oporavak.

Takođe su odličan izvor vitamina, stimulišu proizvodnju energije i podržavaju zdravlje kostiju. Osim toga, kuvana jaja sadrže holin, hranljivi sastojak važan za zdravlje i razvoj mozga, piše Times of India.

Kajgana

Kajgana, iako je ukusna, često uključuju pripremu jaja sa dodatnim sastojcima. Hranljiva vrijednost kajgane može uveliko varirati u zavisnosti od njegovih sastojaka.

Dok kajgane mogu ponuditi veći sadržaj proteina zbog dodatih sastojaka, oni takođe mogu imati više kalorija i nezdravih masti, posebno ako se prže sa previše ulja ili maslaca.

Međutim, kajgana pruža priliku za uključivanje različitih hranljivih sastojaka iz povrća i nemasnih proteina, povećavajući ukupnu nutritivnu vrijednost obroka.

Poređenje ishrane

Ako govorimo o ishrani, kuvano jaje zadržava većinu svoje prirodne vrijednosti jer se kuva bez dodatnih masti i sastojaka. Proces kuvanja čuva proteine i hranljive materije jaja, čineći ih zdravijom opcijom u smislu minimalnih aditiva i smanjenih kalorija.

S druge strane, kajgana, iako potencijalno ima više proteina i dodatnih hranljivih materija iz dodatih sastojaka, takođe može imati više kalorija i zasićenih masti zbog ulja za kuvanje i drugih visokokaloričnih punjenja.

Dok kuvana jaja nude jednostavnost i zadržavaju prirodne hranljive materije, kajgana, s druge strane, kada se pažljivo pripremi sa hranljivim sastojcima, može poboljšati ukupnu nutritivnu vrijednost uz dodatak povrća i nemasnih proteina.

Bez obzira na njihov oblik, jaja nude niz zdravstvenih prednosti koje ih čine vrijednim dodatkom svakoj uravnoteženoj ishrani, prenosi N1 Zagreb.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT