
SUBOTA
17. MAJ 2025.
Vrijeme
Podgorica
°C
+
Kalendar zdravlja
JEDNA OD NAJPOPULARNIJIH NAMIRNICA ZA DORUČAK
Kakva jaja su zdravija, pržena ili kuvana?
Autor: dnevno.me
Izvor: N1
09.11.2023 06:51h

Foto: Pixabay
Kakva jaja vi jedete?
Jaja su jedna od najpopularnijih namirnica za doručak širom svijeta. Što se ishrane tiče, jaja su kompletan paket jer sadrže sve hranljive materije.
Kada su u pitanju recepti za jaja, postoje dva jela u kojima ljudi najviše uživaju, kuvana jaja i kajgana. Ali da li znate koji način pripreme nudi potrebnu dozu hranljivih sastojaka?
Kuvano jaje
Kuvana jaja su jednostavna i hranljiva opcija. Veliko kuvano jaje sadrži približno 78 kalorija, pružajući dobar balans proteina, masti i esencijalnih vitamina i minerala.
Kuvanjem se čuva većina hranljivih materija u jajetu, što ga čini pogodnim izborom za brz i zdrav obrok. Jaja su bogata visokokvalitetnim proteinima, sadrže sve esencijalne aminokiseline koje su tijelu potrebne za optimalan rast i oporavak.
Takođe su odličan izvor vitamina, stimulišu proizvodnju energije i podržavaju zdravlje kostiju. Osim toga, kuvana jaja sadrže holin, hranljivi sastojak važan za zdravlje i razvoj mozga, piše Times of India.
Kajgana
Kajgana, iako je ukusna, često uključuju pripremu jaja sa dodatnim sastojcima. Hranljiva vrijednost kajgane može uveliko varirati u zavisnosti od njegovih sastojaka.
Dok kajgane mogu ponuditi veći sadržaj proteina zbog dodatih sastojaka, oni takođe mogu imati više kalorija i nezdravih masti, posebno ako se prže sa previše ulja ili maslaca.
Međutim, kajgana pruža priliku za uključivanje različitih hranljivih sastojaka iz povrća i nemasnih proteina, povećavajući ukupnu nutritivnu vrijednost obroka.
Poređenje ishrane
Ako govorimo o ishrani, kuvano jaje zadržava većinu svoje prirodne vrijednosti jer se kuva bez dodatnih masti i sastojaka. Proces kuvanja čuva proteine i hranljive materije jaja, čineći ih zdravijom opcijom u smislu minimalnih aditiva i smanjenih kalorija.
S druge strane, kajgana, iako potencijalno ima više proteina i dodatnih hranljivih materija iz dodatih sastojaka, takođe može imati više kalorija i zasićenih masti zbog ulja za kuvanje i drugih visokokaloričnih punjenja.
Dok kuvana jaja nude jednostavnost i zadržavaju prirodne hranljive materije, kajgana, s druge strane, kada se pažljivo pripremi sa hranljivim sastojcima, može poboljšati ukupnu nutritivnu vrijednost uz dodatak povrća i nemasnih proteina.
Bez obzira na njihov oblik, jaja nude niz zdravstvenih prednosti koje ih čine vrijednim dodatkom svakoj uravnoteženoj ishrani, prenosi N1 Zagreb.
Poslednji komentari (0)
Svi komentari