
SUBOTA
19. JUL 2025.
Vrijeme
Podgorica
°C
+
Kalendar zdravlja
ZAČIN U SLUŽBI ZDRAVLJA
Blagotvorna svojstva cimeta za koja nijeste znali
Autor: dnevno.me
Izvor: 24sata.rs
18.10.2023 15:41h

Foto: Pixabay
Cimet - aromatični začin štiti od karijesa i smanjuje loš zadah, upravo zahvaljujući svom antimikrobnom dejstvu koje ubija mikroorganizme i sprečava njihov rast.
Ono što je malo poznato, jeste da cimet, koji najčešće koristimo kao začin, ima pregršt blagodeti po naš organizam.
Naime, osim što je prijatnog i aromatičnog ukusa cimet nam podiže nivo energije, a kako biste ga zbog toga više konzumirali, možete ga dodati jutarnjoj kafi, žitaricama, smutiju, čaju, ili posputi njime tost namazan medom.
Cimet pomaže u borbi protiv bakterijskih i gljivičnih infekcija, zahvaljujući svojoj glavnoj komponenti - cinamaldehidu.
Takođe, ublažava i kašalj.
Pomiješajte 1/4 kašičice cimeta i kašičicu meda. Konzumirajte tri puta dnevno i kašalj bi trebalo da nestane u roku od dva dana.
Takođe, cimet štiti od karijesa i smanjuje loš zadah zahvaljujući svom antimikrobnom dejstvu koje ubija mikroorganizme i sprječava njihov rast, a u oralnoj higijeni možete ga koristiti i za pripremu prirodne paste za zube i to na sljedeći način:
Iscijedite dva limuna, dodajte kašiku cimeta, prašak za pecivo i dvije kašike meda.
Dodajte 250 mililitara kuvane vode. Promiješajte, ostavite da se ohladi i koristite kao vodicu za ispiranje usta.
Poslednji komentari (0)
Svi komentari