Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

REAGOVALI NA NAJAVU KRIVIČNE PRIJAVE

Glavni grad odgovorio Abazoviću: Vlada neradom “vezala ruke” sebi 

26.01.2023 15:14h

Foto: Glavni grad

Premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović najavio je juče da će podnijeti krivičnu prijavu protiv Glavnog grada za ugrožavanje ekonomskih interesa države, rekavši da je ta lokalna samouprava vezala ruke građevinskoj inspekciji da ne može ukloniti objekte "Bemaksa".

Iz Glavnog grada poručuju Abazoviću da je Vlada "vezala ruke sebi", te da je odgovornost na njima.

"Ukoliko je premijer mislio da su rješenja o prekidu postupaka legalizacije za dva objekta preduzeća Bemax d.o.o. spriječila rušenje, podsjećamo ga da je za donošenje takvih rješenja direktno odgovorna Vlada na čijem je čelu", navode iz Glavnog grada.

Oni objašnjavaju da se, saglasno Zakonu o planiranju prostora i izgradnji objekata, rješenja o prekidu postupaka donose kada postojeći objekti nijesu uklopljeni u planski dokument.

"Takvi postupci se prekidaju do donošenja Plana generalne regulacije (PGR) ili izmjena i dopuna DUP-a, čija je izrada i donošenje u nadležnosti Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, odnosno Vlade. Sigurni smo da je i većina građana Crne Gore upoznata sa ovim postupkom", saopšteno je iz Glavnog grada.

Podsjećaju i da je zakonska obaveza Vlade bila da Plan generalne regulacije usvoji do 2020. godine, a "svjedoci smo da se ni na današnji dan ne preduzimaju nikakve aktivnosti po pitanju izrade i usvajanja ovog planskog dokumenta". 

"Konkretnije, da je do danas usvojen Plan generalne regulacije, stekli bi se uslovi za donošenje konačnih rješenja u postupku legalizacije bespravnih objekata, kako za privredno društvo Bemax d.o.o, tako i za 2.179 drugih lica u Podgorici. Podsjećamo premijera da je Vlada imala i ima opciju da izmijeni sve detaljne planove u čijem zahvatu se nalaze svi pomenuti objekti, ukoliko je odustala od izrade PGR-a. Danom usvajanja tih planova stekli bi se uslovi za donošenje konačnih rješenja u postupku legalizacije", saopšteno je iz Glavnog grada.

S obzirom na to da su rješenja o prekidu postupka legalizacije za dva objekta, po zahtjevima preduzeća Bemax d.o.o, donijeta 7. juna 2022. godine, javnost, kako dalje navode, može postaviti i pitanje šta je premijer radio do prije pola godine.

"Prethodno je i nadležni državni organ upisao oba objekta u katastar nepokretnosti. Zaključujemo, za 2179 lica i privredno društvo Bemax d.o.o, prekinuti su postupci za legalizaciju bespravnih objekata, samo i jedino, iz razloga što Vlada i nadležno Ministarstvo još uvijek nijesu donijeli Plan generalne regulacije ili detaljne planove za ove prostore. 

Kada je u pitanju provjera zakonitosti rada, vrata svih organa i službi Glavnog grada su širom otvorena nadležnim organima", zaključuju iz Glavnog grada.

 

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT