Preuzmite našu aplikaciju, Dnevno.me - Tvoja dobra navika! App store | Play Store

logo

+

user avatar

ADVERTISEMENT

POZVAO VOJSKU DA SE OGRADI

Medojević: Ideja o angažovanju VCG nezakonita i besmislena

26.01.2023 12:54h

Foto: Mediabiro

Ideja Vlade da se jedinice Vojske Crne Gore (VCG) angažuju u poslovima kontrole nelegalne eksploatacije šljunka je protivustavna, nezakonita i besmislena, ocijenio je predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević.

Vlada je u srijedu saopštila da će Nacionalni savjet za borbu protiv korupcije predložiti angažovanje VCG u cilju zaštite vodoizvorišta Bolje sestre i korita rijeke Morače.

Medojević je pozvao načelnika generalštaba VCG da se javno ogradi od, kako je kazao, besmislene ideje kojom se urušava dostojanstvo Vojske i ona izvrće ruglu u očima građana, ali i nekih potencijalnih neprijatelja i agresora.

On je rekao da se jedinice VCG ne mogu angažovati u poslovima koji su u nadležnosti inspekcija, policije, tužilaštva i drugih civilnih državnih organa.

Lider PzP-a je naveo da je upotreba Vojske jasno definisana Ustavom, Zakonom o vojsci, strategijama bezbjednosti i drugim aktima, i da nema prostora za medijsko-političke performanse i egzibicije političara.

Kako je kazao, Vojska se može upotrebiti u civilnim poslovima u slučajevima vanrednog stanja zbog elementarnih nepogoda ili teških remećenja ustavnog poretka i javnog reda i mira - teroristički napadi, poplave, požari, zemljotresi, kolapsi energetskog sistema, teške ekološke havarije.

“Problem nelegalne eksploatacije šljunka iz rječnih tokova je problem nedostatka političke volje da se država obračuna sa tajkunima DPS koji i dalje imaju privilegovan položaj i zaštićeni su od djelovanja pravne države”, naveo je Medojević.

On je rekao da bi vlada Demokratskog fronta taj problem riješila za jedan dan jer su, kako je kazao, sve informacije o toj pljački nacionalnih resursa poznate.

"Samo je potrebno promijeniti zakon, pohapsiti sve odgovorne, zapečatiti opremu i zabraniti rad tim kompanijama i preduzećima, podići optužnice, pravosnažno osuditi i svu imovinu zeplijeniti", naveo je Medojević u saopštenju.

Podijelite vijest
Preuzmite Dnevno.me mobilnu aplikaciju na
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT