ADVERTISEMENT

TVRDE DA JE RASKINUT UGOVOR DO 2027.

Stajović Vukčević: Radio Zeta protjeran iz zgrade opštine, ovo je pokušaj gašenja slobodnih medija

26.01.2023 15:00h

Foto: Opština Zeta

Predsjednik Opštine Zeta Mihailo Asanović uputio je 9. januara obavještenje Radio Zeti o raskidu ugovora o međusobnoj saradnji iako je, kako tvrde iz ovog medija, Ugovor o saradnji validan i važeći do 2027. godine.

Vlasnica i glavna urednica "Radija Zeta" Nena Stajović Vukčević saopštila je medijima da je novo lokalno rukovodstvo Opštine Zeta odlučilo da ih "protjera iz zgrade opštine". Navela je da ovo jasan pokušaj "gašenja slobodnih medija i kršenje osnovnih ljudskih prava-prava na informisanost".

"Novo lokalno rukovodstvo donijelo je odluku o protjerivanju 'Zeta Radija' iz zgrade Opštine Zeta. Predsjednik Opštine Zeta, Mihailo Asanović uputio je 9. januara ove godine obavještenje 'Radio Zeti' o raskidu ugovora o međusobnoj saradnji i ako je ugovor o saradnji validan i važeći do 2027. godine", navodi se u saopštenju Stajović Vukčević. 

Stajović Vukčević kao vlasnica i glavna i odgovorna urednica ovog medija, tvrdi da je ova jednostrana odluka politički motivisana.

"Zbog svog programskog koncepta građanske orjentisanosti, trpjeli smo, godinama unazad, pokušaje diskreditacije i omalovažavanja kao i javne prijetnje putem društvenih mreža, da će prva aktivnost čelnika nove lokalne vlasti biti izbacivanje 'Radio Zete' iz opštinskih prostorija. Sada je došao trenutak da te prijetnje i realizuju", navodi se u saopštenju Stajović Vukčević.

Kako ona ocjenjuje, njihovo kako navodi "ćeranje iz opštinskog prostora" tumače kao jasan pokušaj gašenja slobodnih medija i kao kršenje osnovnih ljudskih prava - prava na informisanost.

"Nove političke struje nam pokazuju i "nove" sisteme upravljanja u demokratskom društvu dok su im puna usta medijskog pluralizma i prava na slobodu mišljenja. Važno je napomenuti da nijedno lice (zajedno sa mnom) koje je zaposleno u "Zeta Radiju" nikada, ni do dana današnjeg nije bilo član nijedne političke partije, a da su takođe ista lica različitih nacionalnih pripadnasti", istakla je Stajović Vukčević.

Navela je da su  vrlo odlučni, sada, kako su rekli još više motivisani, "da istraju u strijemljenju jadanja svijesti građana o važnosti očuvanja crnogorskog identiteta, tradicije i kulture (uz poštovanje prava svih nacionalnih manjina) kao i poštovanje države Crne Gore, njenog građanskog koncepta i demokratskih procesa i reformi.

"Odlučni smo da nastavimo višedecenijsko javno djelovanje kao i do sada, kroz programe od javnog značaja koji su posvećeni očuvanju crnogorske tradicije, kulture i kulturne baštine, zatim, ranjivim kategorijama društva, djeci bez roditeljskog staranja, starim licima, osobama sa invaliditetom, marginalizovanim zajednicama, pripadnicima nacionalnih manjina, kao i našim vrijednim poljoprivrednicima. uspješnim sportistima i svima koji zaslužuju dio medijskog prostora a djeluju u cilju opšteg dobra svih građana Crne Gore bez obzira na nacionalnu, vjersku ili bilo koju drugu pripadnost", navodi Stajović Vukčević.

Ističe da će se protiv "ovako ciljanih, jednostranih, usko-partijskih odluka" boriti pravnim putem, s obzirom da pređašnji validan Ugovor o međusobnoj saradnji, kako navode, ima važnost do 2027. godine.

Ističu da se radi o prostoru od 26 metara kvadratnih.

Podijelite vijest
Pratite nas na
Pridružite se našoj Viber zajednici

Poslednji komentari (0)

Svi komentari

500

ADVERTISEMENT

ADVERTISEMENT